Tavallinen talo ihmeitä täynnä
Tavallinen talo ihmeitä täynnä
Runot
Lukeminen
Lapsuuden kodin merkitys on Auliksen kehitykselle ollut tärkeä. Äiti Inkeri on ostanut pojalleen hyvin varhain, jo ennen koulun alkua, lasten kirjoja, ja perheessä on luettu säännöllisesti mm. sanoma- ja aikakauslehtiä.
Kirjojen lukemista ei tuohon aikaan pidetty itsestään selvästi arvossa, vaan sitä saatettiin päinvastoin väheksyä laiskuuteen altistavana tekijänä.
Kodin lukuharrastus tarttui Aulikseen, ja se sai koulun myötä uutta innostusta.
Kyllä minä paljon luin siihen aikaan, ja kävin kirjastossa, siis lainastossa. Kirjasto oli kylällä kunnan virastotalossa, mistä sai lainata kirjoja.
Luin hyvin paljon. Kaikki tunnetuimmat kirjailijat siinä oli, mutten muista yksittäisiä kirjoja ja tietokirjallisuutta luin myös hyvin paljon.
Värssyt
Äiti kirjoitti runoja ja Auliksen vartuttua innosti poikansakin samaan puuhaan. Mustakantiseen Värssykopsa –vihkoon äiti ja poika kirjoittivat vuoron perään omia runojaan. Parhaimmat lähetettiin Savon Sanomiin julkaistavaksi. Myöhemmin Aulis harjoitutti riimittelytaitoansa keräämällä sanapareja ja treenaamalla sanamuunnoksia.
Runovihkot
Auliksen mekaanisella kirjoituskoneella kirjoittamat ja itse tehdyt kymmenet runovihkot kertovat arjen kokemuksista, lähiympäristöstä, luonnosta ja myös hyvin filosofisesti “asioiden laidasta” niin omalta kohdaltaan kuin koko luomakunnankin.
Hän on käyttänyt yleiskieltä, mutta myös savon murre taipuu riimeihin useasti.
Koneella kirjoitettuja runovihkoja löytyy Auliksen kirjahyllystä 30 kappaletta. Vihkot on nimetty ja numeroitu, ja jokaisessa on kansikuva.
Tuoreimmat runot on kirjoitettu käsin, sillä tietokoneiden tultua kirjoituskoneisiin ei saanut enää värinauhoja.
Runot ja kuvat
Runoista tuli Aulikselle tärkeä ilmaisukanava. Visuaalinen ja kielellinen ilmaisu kulkevat usein käsi kädessä, kietoutuvat yhteen ja kuvittavat toisiaan: runon takaa/rinnalta voi löytyä veistos, tai maalaus mukailee runossa ilmaistua, tai kuvan hahmo – vaikkapa koivutyttö – löytyykin runosta.
Juha Lapin kirjoittama artikkeli
Ikävä ja kaipuu
Romanttinen sävy kuuluu runoissa ja sävellyksissä, joiden teemana on usein ikävä ja kaipuu toisen luo. Elämän alhot ja kipeimmät kokemukset Auliksen elämässä ovat liittyneet yksin jäämiseen ja tilanteisiin, kun sydän on palanut karrelle.
Vaikka Aulis on töissään ja toimissaan ollut esimerkillisen tunnollinen, tasainen ja taitava, ja näin ulkoisesti hallinnut elämäänsä hyvin, sisimmässään hän on elänyt synkkiäkin aikoja.
Aulis Jalkasen tuotannon kartoittaminen tuo jatkuvasti uutta aineistoa ihmeteltäväksemme.
Näitä löydöksiä pääsette seuraamaan alla olevasta otsikosta (joka löytyy myös valikosta):
Tuoreimmat artikkelit
Suunnistuksen Maailmancup 2024 26. – 29.9. 2024. Erikoissivulle In english
Auliksen kirjahyllyistä löytyi jotakuinkin 30 kpl itsenidottuja runovihkoja, jokaisessa kymmeniä koneella puhtaaksikirjoitettuja runoja.
ITE -Aulis ry on haastanut paikallisia lausujia esittämään videolle näitä runoja.
Aulis Jalkanen tallensi piirtämällä kustakin päivästään hetken, joka oli kuvan ja muistamisen arvoinen. Tätä keräilylajiaan Aulis kutsui Päivän kuvaksi.
ITE-Aulis ry:n tuottamia dokumentti- ja mainosvideoita.