Tavallinen talo ihmeitä täynnä
Tavallinen talo ihmeitä täynnä
Perinteiset maalaukset
Maisemat, luonto ja muotokuvat olivat Aulis Jalkasen vakioaiheita. Vaikka esimerkiksi maalausten realistinen esitystapa pysyy pääsuuntauksena läpi tuotannon, löytyy kokonaisuudesta paljon ekspressionistisia, surrealistisia, futuristisia, kubistisia ja abstrakteja toteutuksia.
Ideoitaan hän on toteuttanut perinteisten öljyvärimaalauksien ohella kollaaseina, kivimurskatöinä ja sekatekniikkatöinä.
Jotkut materiaalit, kuten maalausalustat ovat kiehtoneet taiteilijan kokeiluihin ja valmiit lehtivalokuvat kollaasimaiseen työskentelyyn ja eräänlaiseen esikuvankäsittelyyn.
Erilaisia tyylisuuntia
Pakettimaalaukset
Aulis laittoi tyhjät maitotölkit ja kaikenlaiset elintarvikepakkaukset talteen, leikkasi ne ja käytti maalausalustoina. Tällaisia noin 21 x 17 cm kokoisia maalauksia löytyy elintarvikepakkauksiin säilöttynä satamäärin.
Aulis-viiva
Tumma viiva ja rajaus kehittyivät jo varhain tyypillisiksi piirteiksi Auliksen maalauksiin. Henkilöt rajattiin joko yhtenäisillä viivoilla tai katkonaisilla, kaarevilla “Aulis-viivoilla”.
Viivat ovat ohuita ja teräviä päistään ja paksumpia keskeltä.
Teoksissa on vauhtia ja joissakin teoksissa hahmoja saa oikein etsimällä.
Aulis on kuvannut myös maisemia tällä tyylillä.
Lieneekö linolevyyn tehty leikkausjälki inspiroinut taiteilijaa maalaustyylin kehittämiseen.
Kivimurskatyöt
Aulis keräsi retkiltään mahtavan kivikokoelman. Osan kivistä hän murskasi ja käytti ne sitten kehittelemissään kivimaalauksissa.
Hän liimasi eriväristä, erivahvuiseksi murskattua kiviainesta joko puhtaan tai maalatun kovalevyn päälle. Joissakin teoksissa aihe on maalattu/hahmoteltu väripinnoilla taustalle ja siihen päälle on liimattu erivärisiä kivimurskapintoja.
Tällä tavalla on syntynyt eräänlaista maanläheistä ja harmahtavaa mosaiikkitaidetta
Kollaasit
Kaikki mitä postilaatikkoon kolahti ja pakkaukset, joita kaupasta ostettiin olivat Aulikselle materiaalia. Kuvalehden palat on revitty tai leikattu talteen ja niistä on sommiteltu ihastuttavia ja ihmetystä herättäviä kollaaseja. Palat on liimattu pakkauspahvien sisäpuolelle ja arkistoitu pinoittain toisiin muro- tai hiutalepakkauksiin.
Surrealistisia kollaaseja löytyy usealta vuosikymmeneltä kuten tällä sivulla 70- ja 80-luvuilta sekä 2000-luvulta.
Kartta-abstraktiot
Aulis Jalkanen liikkui paljon luonnossa ja yksi hänen harrastuksistaan oli suunnistaminen. Hän osallistui aktiivisesti Suonenjoen Vasaman suunnistusjaoston toimintaan ja kilpaili kansallisella tasolla aina Jukolan Viestiin asti. Aktiivikautensa jälkeen Jalkanen osallistui maaston kartoittamiseen ja suunnistuskarttojen piirtämiseen 1970- ja 1980-luvuilla.
Kartoittamisen ”sivutuotteena” syntyi joukko abstrakteja maalauksia, jotka pohjautuvat
karttojen graafisiin merkintöihin.
Yhdestä Auliksen suunnittelemasta karttamaalauksesta on valmistettu kuva t-paitaan. Paitaa myydään kotimuseon kaupassa Herralanmäellä.
Lehtikuvien kuvamuokkaukset
Ihan oma tekniikkansa on Auliksen lehtileikkeistä tekemät väripinnat ja kuvat. Ne ovat kuin manuaalista kuvankäsittelyä.
Kirjekuoriin on talletettu uskomattomat määrät viikkolehdistä leikattuja paloja, joiden toinen puoli on käsitelty jollain liuottavalla aineella valituilta kohdilta.
Kuvan väriä on levitetty ehkä vanupuikolla ja jollain muulla välineellä väriä kaapien. Näistä on syntynyt abstrakteja värisommitelmia ja esittäviä taideaarteita, joissa on hyödynnetty pohjaväriä alkuperäisenä ja muokattuna.
Aulis Jalkasen tuotannon kartoittaminen tuo jatkuvasti uutta aineistoa ihmeteltäväksemme.
Näitä löydöksiä pääsette seuraamaan alla olevasta otsikosta (joka löytyy myös valikosta):
Tuoreimmat artikkelit
Suunnistuksen Maailmancup 2024 26. – 29.9. 2024. Erikoissivulle In english
Auliksen kirjahyllyistä löytyi jotakuinkin 30 kpl itsenidottuja runovihkoja, jokaisessa kymmeniä koneella puhtaaksikirjoitettuja runoja.
ITE -Aulis ry on haastanut paikallisia lausujia esittämään videolle näitä runoja.
Aulis Jalkanen tallensi piirtämällä kustakin päivästään hetken, joka oli kuvan ja muistamisen arvoinen. Tätä keräilylajiaan Aulis kutsui Päivän kuvaksi.
ITE-Aulis ry:n tuottamia dokumentti- ja mainosvideoita.